Andalusië mag zich de grootste autonome regio van Spanje noemen. Voor deze regio geldt dat ze het meest zuidelijke punt van Spanje beslaat. Ze grenst dan ook zowel aan Portugal als aan Gibraltar. Voor de kust van Andalusië geldt dat ze langs de Atlantische Oceaan loopt evenals de Straat van Gibraltar en de Middellandse Zee. De grote omvang van deze regio zorgt er in combinatie met de aanwezigheid van verschillende bergen voor dat er sprake is van verschillende klimaatvormen. Wil je graag meer te weten komen over het weer in Andalusië evenals over het klimaat van Andalusië? Dan is het zeker de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.
In dit artikel:
Het sterk uiteenlopende weer in Andalusië
Zoals de informatie uit de inleiding van deze pagina reeds aangeeft zal je tot de vaststelling komen dat het weer van Andalusië sterk uiteenlopend kan zijn. In het bijzonder de invloed van de Sierra Nevada mag niet worden onderschat. Enerzijds zorgt deze bergketen ervoor dat er op verschillende plaatsen in Andalusië tijdens de wintermaanden sprake is van winterse omstandigheden met lage temperaturen. Daar tegenover staat dat ook de heetste steden van Spanje zich in deze regio bevinden. Het gaat hierbij dan meer concreet om steden als:
- Sevilla;
- Córdoba;
- Jerez de la Frontera;
- Granada;
In het bijzonder tijdens de zomermaanden zal je tot de vaststelling komen dat de temperaturen hier behoorlijk hoog kunnen oplopen. Temperaturen van (ver) boven de 40 graden zijn hier dan ook eerder regel dan uitzondering. Deze hitte zorgt ervoor dat je in de net aangehaalde steden tijdens de heetste maanden van het jaar (juni, juli en augustus) vaak doeken boven de straten ziet hangen. Deze doeken moeten zorgen voor de nodige schaduw waardoor ze een (beperkte) bescherming bieden tegen de broeiend hete zon.
Meer dan 300 zondagen per jaar
Voor mensen die informatie opzoeken over het weer in Andalusië geldt dat ze zich ook vaak de vraag stellen wat nu precies de beste reistijd is voor deze regio. In principe kan je er zonder probleem het hele jaar door voor kiezen om een bezoek te brengen aan deze regio. Zelfs tijdens de wintermaanden is het in grote delen van deze regio nog uitstekend vertoeven. Voor het grootste deel van Andalusië geldt dan ook niet voor niets dat ze kan rekenen op zomaar even 300 zondagen per jaar. Dit gezegd hebbende zijn er ook uitzonderingen. Op verschillende plaatsen valt dan ook zomaar even net zoveel neerslag als hier in Nederland het geval is. Hier moet je dus wel rekening mee houden.
Het voorjaar in Andalusië is zacht. Van maart tot mei is bovendien duidelijk voelbaar de zomer terug in aantocht is. In principe ligt de gemiddelde temperatuur in maart in Andalusië rond de 15 à 20 graden. Dit gezegd hebbende kan een sterke, relatief koele wind de gevoelstemperatuur wel heel wat lager laten uitvallen. Vanaf het einde van de maand mei wordt het een stuk warmer en kan je bij temperaturen van gemiddeld 27 graden uitstekend zonnebaden. Hou er tot slot rekening mee dat het aantal zonuren niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. Waar er in de maand maart nog sprake is van gemiddeld 6 uren zon per dag is dat in de maand mei het dubbele.
Hoe is het weer in Andalusië in de winter?
Veel mensen zijn uiteraard ook op zoek naar informatie over het weer in Andalusië in de winter. In de maand oktober bedraagt de gemiddelde temperatuur nog steeds gemiddeld zo’n 20 graden. November is reeds een stukje koeler met een gemiddelde minimumtemperatuur van 15 graden. Dit gezegd hebbende kunnen er ook in de maand november zeker nog stevige uitschieters voorkomen tot zo’n 26 graden. Voor het gemiddeld aantal zonuren tijdens de winter geldt dat ze rond de 6 à 7 uur is gelegen. Voor de regio Andalusië geldt dat ze bekend staat omwille van het mooie weer. Dat is niet alleen in het voorjaar en de zomer, maar ook tijdens de rest van het jaar het geval. Gemiddeld bedraagt de temperatuur in de maanden december, januari en februari zo’n 15 à 17 graden. Tijdens de wintermaanden valt er ongeveer 76 millimeter neerslag. In de maand januari valt er overigens in bepaalde delen van Andalusië veelal een beetje sneeuw.
Het weerbericht van Andalusië volgen is vaak aan te raden
Ga je tijdens de zomermaanden naar Andalusië en wil je graag heel wat activiteiten ondernemen of plaatsen of bezienswaardigheden bezoeken? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat de temperaturen vaak behoorlijk stevig kunnen oplopen. Dit is niet in het minst het geval in steden als Sevilla en Córdoba. De hoogste temperatuur ooit gemeten hier bedroeg zomaar even meer dan 46 graden. Het is mede omwille van deze reden dat veel reizigers er de voorkeur aan geven om toch buiten de belangrijkste zomermaanden naar deze regio af te reizen. In de maanden april, mei en juni kan het weer bijvoorbeeld zeer mooi zijn zonder die extremen. Dat geldt ook voor de maand september. Traditioneel gezien zijn de maanden november, december, januari en februari de minst populaire maanden om een vakantie te plannen naar de regio Andalusië in Spanje.