Natuurgebieden in Andalusië

Andalusië bezit een verrassend aantal ongerepte of bijna ongerepte natuurgebieden. Dat is te danken aan de lage bevolkingsdichtheid en het natuurlijk milieu. Bepaalde moeras- en berggebieden zijn simpelweg niet geschikt voor landbouw en hebben dus hun oorspronkelijke karakter bewaard.

Parque Nacional de Coto Doñana

De número uno is Parque Nacional de Coto Doñana (54.250 ha) in de delta van de Guadalquivir. Dit nationale park is een van de belangrijkste wetlands van Zuid-Europa, vergelijkbaar met de Franse Camarque, en van bijzonder belang als foerageergebied en broedplaats voor enorme kolonies vogels die van Noord-Europa naar Afrika trekken en vice versa. De Unesco heeft dit grensoverschrijdende belang onderstreept en Doñana op de internationale lijst van Biosfeer Reservaten geplaatst. Een gedeelte van het gebied is ter bescherming van de vogelwereld dan ook voor publiek gesloten, maar dat is voor de bezoeker geen minpunt. Doñana is immens groot, bestaat naast moerassen waar onder meer flamingo’s en lepelaars rond waden, uit lange zandstranden, duinen, bosgebied en bezoekerscentra.

Doñana is sinds 1969 beschermd. Het tweede nationaal park kwam er pas twintig jaar later: de hoogste en 70 km lange regio van de Sierra Nevada (171.646 ha) ten zuidoosten van de stad Granada. Lees verder »

5x Parque Natural

De overige natuurgebieden van Andalusië hebben een iets mindere status en dragen de naam Parque Natural. Een van de mooiste en ieder geval de grootste is Parque Natural de la Sierra de Cazorla (214.336 ha), buiten de toeristische hoofdroute, in de provincie Jaén in het oosten van Andalusië. In dit natuurgebied met bergen tussen 1000 en 1800m hoogte, ontspringt de rivier de Guadalquivir, die in het leisteen van de Sierra de Cazorla een prachtige canyon heeft gevormd. Cazorla heeft bovendien een bijzonder rijke flora en fauna.

In het hart van de populaire regio met pueblos blancos (witte dorpen) ligt Parque Natural Sierra de Grazalema (51.000 ha): een ruig karstgebergte met kloven, grotten, verspreide bossen en uiteraard die typische, witte dorpjes die op ansichtkaarten staan afgebeeld.

In het zuiden gaat dit natuurgebied over in een schitterende bebost middelgebergte Parque Natural Los Alcornocales (170.000 ha), ‘De Kurkbossen’.

Een heel ander karakter heeft het beschermde kustgebied bij Almería: Parque Natural Cabo de Gata (29.000 ha): prachtige baaien en grillige rotspartijen in een soort maanlandschap.

Een van de favorieten ten slotte is Parque Natural El Torcal (1171 ha); ten noordwesten van Málaga met door de natuur vervaardigde abstracte kunstwerken uit kalksteen.