Medina Sidonia

Een idee voor een uitstapje in het binnenland is het witte dorp Medina Sidonia. Het ligt imposant op een heuvel tussen de graanvelden, op ongeveer 20 km van Chiclana. De Moren stichtten de Medina, de stad. Hertog Guzmán maakte de stad in 1264 tot zijn eigendom en residentie. Hij kreeg daardoor de titel Duque de Medina Sidonia.

Het mooiste monument van het dorp is zonder twijfel de Santa María la Coronada, boven in het dorp. De kerk is op de fundamenten van een kasteel gebouwd en heeft een gotisch interieur. Het retabel is van Turín en Vázquez. De koster opent eventueel de deur naar de klokkentoren, waarvandaan je een heerlijk uitzicht over het stadje hebt.
Wat lager in het dorp staat het laatste Moorse overblijfsel, de Arco de la Pastora (De stadspoort van de Herderin) met een markante hoefijzervormige boog.

Medina Sidonia is bekend om de traditionele zoete koekjes met honing en amandelen, alfajores. Je kunt ze onder andere bij de bakker op de Plaza de España kopen en in de markthal die eveneens aan dit plein staat, net zoals het stadhuis. Een deel van het stadhuis is in de zomer ingericht als informatiepunt voor toeristen, waar onder andere een plattegrond verkrijgbaar is.