Bijzondere fauna en flora van Andalusië

(Palm)bomen en planten

Palmen langs strand en boulevard, sinaasappelbomen op een pleintje, eventueel olijfbomen langs de weg; dat is zo ongeveer de voorstelling over de vegetatie van het zonnige zuiden. En dat beeld is nog niet zo ver van de realiteit verwijderd. De sinaasappels kunnen ook citroenen of mandarijnen zijn, de olijfboomgaarden worden afgewisseld met wijngaarden en in de bergen tref je ook naaldbossen of gemengde bossen aan. En dan kom je uiteraard de oleander tegen, met witte, roze of rode bloemen. Je moet speciale interesse in de flora van de Middellandse Zee bezitten om de gevarieerde plantenwereld, waaronder bijvoorbeeld bijzondere orchideeën, echt te kunnen herkennen en waarderen. Voor de liefhebbers is speciale literatuur over de mediterrane flora verkrijgbaar.

Interessant zijn verder ook de kruiden: tijm, rozemarijn, lavendel met hun roze of lila bloemen of laurier. Ze groeien in het wild, hun geur is onmiskenbaar Ook de dierenwereld van Andalusië staat bekend als bijzonder gevarieerd.

Dieren en vogels

Dieren – er komen zeldzame maar schuwe soorten voor die je eerlijk gezegd niet snel tegenkomt zoals lynx en de Iberische ibex (berggeit), de Iberische wolf, de bergkat en de beer of de ‘gewone’ herten en everzwijnen.

Boeiend is Andalusië vooral voor wie in vogels is geïnteresseerd. In Groot-Brittannië worden in het voor- en najaar zelfs speciale ‘vogelreizen’ aangeboden naar Andalusië. Door de ligging op de grens van Europa en Afrika vliegen jaarlijks tienduizenden trekvogels over het gebied; de Straat van Gibraltar is een vast punt op de trekroutes tussen Europa en West-Afrika. Verschillende moerasgebieden (marismas) vormen een dankbaar foerageer- en broedgebied voor onder andere flamingo’s.

Flamingo’s – deze vogels broeden op slechts vier plaatsen in Europa. Behalve in de Camarque in Zuid-Frankrijk is dat uitsluitend in Andalusië: in Las Marismas de Odiel bij Huelva, in Las Marismas de Guadalquivir in Parque Nacional Coto de Doñana en in het zoutmeer van Fuente de Piedra ten noorden van het stadje Antequera. Andere fascinerende soorten zijn lepelaars, ooievaars en witkopeenden.

Intrigerend zijn altijd de roofvogels. Gesignaleerd zijn zowel de zeldzame lammergier als de vale gier met zijn warrige bruine verenkleed en uiteraard diverse soorten arenden, haviken en valken. Het voor- en najaar, de trekmaanden, zijn de beste periodes om vogels te bewonderen.

Dieren die zonder al te veel moeite zijn te bekijken, zijn dolfijnen in de Straat van Gibraltar, de beroemde apen op de rots van Gibraltar en een niet minder beroemde soort die misschien niet helemaal in dit rijtje thuis hoort: het Andalusische paard.