Carmona

Carmona is een heerlijk provincieplaatsje, aangenaam gezapig en met een lange geschiedenis die een prachtig stadsbeeld en interessante monumenten heeft opgeleverd. Carmona ligt op een heuvel, ruim 30 km ten oosten van Sevilla. De machtige positie op de heuvel maakte het tot een voor de hand liggende vestigingsplaats. Tartessiers en Feniciërs dreven er handel en de Carthagers bezaten hier een kolonie. Deze werd in 206 v.Chr. door de Romeinen, die de stad Carmo noemden, overgenomen. Net buiten de huidige stad is de necropolis van Carmo opgegraven. De uitgestrektheid daarvan geeft een indruk van de omvang van de stad zelf. Ook de stadsmuren stammen voor een deel uit deze tijd. Onder de Moren bleef de stad van belang en veranderde de naam in Karmounah.
Aan hen heeft het stadje vooral zijn stadsmuren en de imposante stadspoorten te danken: Puerta de Córdoba en Puerta de Sevilla. Binnen deze verdedigingsring ligt ‘de witte stad’.

Carmona is klein maar fijn met een aantal charmante herenhuizen, statige kerken en kloosters en sfeervolle pleintjes. De steile hellingen, smalle straatjes en steegjes en scherpe bochten kunnen het beperkte verkeer nauwelijks aan, ondanks het eenrichtingsverkeer. Een toerist in een huurauto wordt radeloos in dit labyrint. Je kunt de auto beter in de buurt van de Puerta de Sevilla parkeren, waar je automatisch tegenaan rijdt als je van de snelweg komt. Te voet ontdek je de charme van Carmona het beste. Bordjes wijzen je de weg maar je kunt voor het gemak een plattegrond halen bij het toeristenbureau, gevestigd in de Puerta de Sevilla. Het kleine centrum van de binnenstad is de Plaza de San Fernando, een intiem pleintje omringd door de ayuntamiento (stadhuis), enkele kleurige herenhuizen en simpele terrasjes.

Het hoogste deel van de stad wordt ingenomen door de parador. Deze is gevestigd in het voormalige Alcázar. De poort en de buitenmuren van het fort zijn bewaard gebleven. Daarbinnen is een van de meest bijzondere staatshotels van Spanje gevestigd. Het is gebouwd op de rand van het plateau en biedt prachtige vergezichten over het omringende landschap.