Van een typische Andaluz, Andalusiër, is geen sprake

Andalusië is de grootste maar niet de dichtstbevolkte regio van Spanje. Van de bijna 40 miljoen Spanjaarden woont ongeveer een achtste, ruim 5 miljoen mensen, in Andalusië. De bevolking concentreert zich in de grote steden en aan de kust.

De provincies Sevilla, Málaga en Cádiz zijn het kleinst, maar hebben de meeste inwoners: Málaga en Cádiz ruim 1 miljoen, Sevilla 1,5 miljoen mensen, waarvan ook nog eens de helft in de provinciehoofdsteden woont.

Jaén en Huelva horen bij de grootste, maar dunbevolkte provincies van Andalusië.

Córdoba en Granada zijn middenmoters: grote provincies met een redelijke bevolkingsdichtheid.

De provincie Almería is de hekkensluiter: klein en met het minste aantal inwoners (430.000).

El Andaluz: de Andalusiër

Van een typische Andaluz, Andalusiër, is geen sprake. Soms verraden de gezichten misschien wat Arabische invloeden, maar aan de andere kant zijn blonde mensen ook geen uitzonderingen. Over het algemeen zijn de mensen wat kleiner, wat meer gedrongen dan bij ons, maar dat verschijnsel lijkt bij de jonge generatie af te nemen.

Vraag buitenlanders die aan de Costa del Sol wonen de Andalusiërs te omschrijven en ze noemen de mensen zonder uitzondering wat laconieker. Ze stellen dingen gemakkelijk uit tot mañana (morgen), genieten meer van het leven, zijn wat chaotischer en minder punctueel. Het zijn de gebruikelijke clichés, zaken die je kunt bewonderen als je op vakantie bent en kunt verwensen als je er woont en werkt.