Witte dorpen Andalusië

De witte dorpen van Andalusië vormen één van de ongetwijfeld populairste bezienswaardigheden van de streek. Niet alleen zijn deze dorpen razend populair, bovendien beschikken ze ook nog eens over een sterk idyllisch karakter. Het is uiteraard mogelijk om deze plaatsen individueel te bezoeken, maar daarnaast kan je er ook voor kiezen om één van de routes te volgen die langs (of beter gezegd door) deze plaatsen lopen. Zou jij ook graag tijdens jouw vakantie kennis willen maken met de witte dorpen van Andalusië? Je ontdekt er alles over door middel van de onderstaande informatie.

witte dorpen andalusie

Wat zijn de witte dorpen van Andalusië?

Deze dorpen luisteren in het Spaans naar de naam ‘pueblos blancos’ en bevinden zich hoofdzakelijk in de bergen in de regio’s Cadiz evenals Malaga. Eigenlijk vormen de dorpen een nalatenschap van de Moren. Tijdens de dertiende eeuw werden zij immers verjaagd door de Spanjaarden. Dit zorgde ervoor dat ze uit de grote steden de bergen in vluchtten. Hier zorgden ze voor de bouw van karakteristieke witte dorpjes die zich tot op de dag van vandaag kenmerken door smalle straatjes en pittoreske pleintjes. Niet zelden zijn deze dorpen voorzien van een burcht en / of stevige stadsmuren.

Elk jaar tijdens het voorjaar kiezen de inwoners van de verschillende witte dorpen in Andalusië ervoor om hun woningen opnieuw wit te kalken. Op deze manier slaat men twee vliegen in één klap. Om te beginnen wordt er op deze manier voor gezorgd dat het authentieke, idyllische karakter van deze dorpen behouden blijft. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat de witte kleur de huizen beschermt tegen de vaak loden hitte die zich hier laat gelden.

Hoe volg je de witten dorpen route Andalusië?

Er bestaat vandaag de dag niet zoiets als slechts één witte dorpen route Andalusië. In plaats daarvan is er sprake van meerdere routes waar je als reiziger een keuze tussen kan maken. De meest toeristische route neemt je mee van Arcos de la Frontera tot aan Ronda. In het Spaans luistert deze route naar de naam ‘Ruta de los Pueblos Blancos’. Zoals eerder reeds aangehaald liggen de witte dorpen Andalusië in een fraai berglandschap wat ervoor zorgt dat ook de rit er naartoe een absolute belevenis wordt. Voor het volgen van deze route is het mogelijk om gebruik te maken van verschillende vertrekpunten zoals:

  • Antequera (gelegen net boven Malaga);
  • Montellano (gelegen net onder Sevilla);

Voor heel wat toeristen geldt dat ze de witte dorpen route in Andalusië eveneens volgen vanuit de populaire stad Cadiz. Ook dit zou zeker het overwegen waard kunnen zijn. Tijdens het afleggen van deze route zal je niet alleen het bijzondere karakter van de verschillende dorpen kunnen ontdekken, bovendien kan je er ook genieten van de lokale charme en streekproducten. Voor heel wat toeristen geldt dat ze het afleggen van deze route bestempelen als één van de absolute hoogtepunten van hun vakantie in de prachtige, Spaanse regio Andalusië.

Wat is de onbekende witte dorpen route?

Voor verschillende witte dorpjes bij Malaga en bij Cadiz geldt dat ze kunnen rekenen op heel wat toeristische interesse. Dit heeft ervoor gezorgd dat reizigers die op zoek zijn naar (nog) meer authenticiteit ze wel eens durven links te laten liggen. Of dat terecht is of niet mag je zelf beslissen, maar er bestaat voor deze reizigers wel een interessant alternatief. Je kan er namelijk in Andalusië eveneens voor kiezen om de onbekende witte dorpen route te gaan volgen. Deze route neemt je mee langs enkele witte dorpen van Andalusië die zich bevinden op de flanken van de Sierra Nevada.

Zou je graag een bezoek willen brengen aan een wat minder bekend wit dorp in Andalusië? Wil je bijgevolg ook graag even het woeste, omliggende berglandschap ontdekken? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de plaatsen Orgiva en Lanjarón een prima uitvalsbasis zullen vormen. Andere minder bekende, witte dorpen Andalusië die zeker het ontdekken waard zijn, zijn plaatsen als:

  • Pampaneira;
  • Bubion;
  • Capileira;

Het afleggen van deze witte dorpen route Andalusië is een stuk minder populair dan de route die je meeneemt rondom de plaats Ronda. Dit gezegd hebbende is het zo dat ze zeker de moeite waard is. Vooral reizigers die op zoek zijn naar nog meer authenticiteit zullen naar alle waarschijnlijkheid met alle plezier deze route willen afleggen tijdens hun vakantie in Andalusië.

Zeker en vast de moeite meer dan waard

De pueblos blancos of de zogenaamde witte dorpen van Andalusië behoren zonder twijfel tot de populairste bezienswaardigheden van de regio. Of je nu gewoon een fly & drive naar Andalusië hebt geboekt of je geopteerd hebt voor een groepsreis, in beide gevallen zal je zeker kennis willen maken met het unieke karakter van deze dorpen. Zet ze dus zeker (hoog) bovenaan je verlanglijstje en maak kennis met één van de mooiste erfenissen die de Moren ons hebben nagelaten.