Bezienswaardigheden Andalusië

Wat te zien in Andalusië? Dit is ongetwijfeld één van de vaakst gestelde vragen onder mensen die van plan zijn om een reis naar deze Spaanse regio te ondernemen. Wanneer we deze vraag gaan beantwoorden zal je tot de vaststelling komen dat er heel wat bezienswaardigheden Andalusië bestaan die het ontdekken zonder meer waard zijn. Het gaat hierbij niet alleen om geweldig leuke steden, maar ook om tal van historische bezienswaardigheden die het hart van elke cultuurliefhebber sneller zullen doen slaan. Zou jij ook graag kennis willen maken met de (culturele) hoogtepunten die je kan ontdekken tijdens een vakantie in het uitnodigende Andalusië? Blijf dan zeker verder lezen.

Bezienswaardigheden Andalusie

Sevilla, niet alleen de bakermat van de flamenco

Voor de Spaanse stad Sevilla geldt dat ze door de jaren heen bekendheid heeft weten te verwerven omwille van verschillende redenen. In eerste instantie proef en voel je hier de passie van het echte Spanje. In de hoofdstad van Andalusië hoef je, je nooit ook maar één moment te vervelen.

Eigenlijk is Sevilla als het ware één groot openluchtmuseum. In de architectuur van de stad zijn de Moorse invloeden uitstekend terug te zien. Je treft hier niet alleen imposante bouwwerken zoals het Alcazar evenals de Maria de la Sede kathedraal aan, maar wat bovendien ook te denken van de Joodse wijk Santa Cruz? Naast hetgeen we zonet hebben aangehaald staat Sevilla uiteraard ook bekend als de bakermat van de flamenco. Dit betekent dat je er in de praktijk altijd voor moet zorgen dat je een flamencoshow bij kan wonen. Ga je bezienswaardigheden van Andalusië in Sevilla tijdens de zomer ontdekken? Hou dan wel rekening met de hoge temperaturen. Niet voor niets geldt voor deze stad dat ze tot de heetste plaatsen van heel Europa behoort.

Granada, een werkelijk schitterende stad om te ontdekken

Eén van de meest exotische steden van Spanje luistert naar de naam ‘Granada‘. Het betreft hier een stad waar de Moorse invloeden duidelijk tastbaar aanwezig zijn. Deze invloeden zorgen ervoor dat je, je hier waant in één van de sprookjes van duizend-en-één-nacht. De bekendste bezienswaardigheid van deze stad is ongetwijfeld het Alhambra. De paleizen van Alhambra zijn razend populair bij toeristen wat ervoor zorgt dat er zich hier vaak ellenlange wachtrijen vormen. Gelukkig zijn deze te voorkomen door op voorhand je ticket of bijvoorbeeld een begeleide tour te boeken. Ook de vele knusse, historische wijken die je hier aantreft zijn absoluut meer dan de moeite waard om kennis mee te maken. Het gaat hierbij om wijken als Albaicín evenals Sacromonte.

Jerez de la Frontera

Wil je graag kunnen genieten van de echte Spaanse authenticiteit? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat Jerez de la Frontera een absolute aanrader is om te bezoeken. Voor deze stad geldt dat ze niet voor niets de hoofdstad van de Flamenco wordt genoemd. Bovendien is het zo dat je hier eveneens de beste sherry van de wereld aantreft. Ben je een paardenliefhebber? Dan kan je hier ontdekken waar die befaamde Andalusische paarden vandaan komen. Verder kan er worden vastgesteld dat Jerez de la Frontera ook gewoon een fantastisch mooie stad is welke belangrijke bezienswaardigheden huisvest zoals de Moorse burcht Alcazar, het Villavincia paleis, de kathedraal evenals de prachtige oude binnenstad.

De witte dorpen van Andalusië

Eén van de ongetwijfeld bekendste bezienswaardigheden van Andalusië zijn de witte dorpen die je hier terug kan vinden. Voor deze zogenaamde pueblos blancos geldt dat ze vooral zijn terug te vinden in de bergen in de regio’s Cadiz en Malaga. Voor deze dorpen geldt dat ze er bekend om staan een nalatenschap te zijn van de Moren. Elk jaar wordt er tijdens het voorjaar voor gekozen om de huizen opnieuw wit te kalken. De witte verf heeft niet alleen een visuele, maar ook een praktische functie. Ze beschermt de woningen immers tegen de vaak zinderende hitte in de zomermaanden. Heb je niet voldoende tijd om al deze witte dorpen te bezoeken? Geef dan vooral de voorkeur aan Ronda, Arcos de la Frontera en Grazalema.

Andere bezienswaardigheden in Andalusië om te ontdekken

Als reiziger wil je uiteraard graag zoveel mogelijk hoogtepunten van Andalusië ontdekken tijdens je vakantie. Zoveel spreekt voor zich. De hierboven aangehaalde bezienswaardigheden vormen wat dat betreft slechts het puntje van de ijsberg. We hebben reeds verschillende prachtige steden opgesomd die in Andalusië zijn terug te vinden, maar wat verder ook te denken van bijvoorbeeld Córdoba? Deze geweldige stad is een droom om doorheen te wandelen, al moet je ook hier tijdens de zomermaanden rekening houden met hoog oplopende temperaturen. Dat hoeft op zich niet te verbazen, want Córdoba is niet voor niets de warmste (of zeg maar heetste) stad van Europa.

Wie Andalusië zegt denkt ongetwijfeld ook al snel aan nog een andere stad, namelijk Cádiz. We kunnen met een gerust gemoed stellen dat dit zonder twijfel de mooiste stad is aan de Costa de la Luz. Voor deze havenstad geldt dat ze in haar totaliteit wordt omringd door water terwijl ze naar verluid de oudste bewoonde stad zou zijn van heel West-Europa. Bijgevolg hoeft het ook niet te verbazen dat dit één van de meest authentieke steden is van heel Spanje.

Andalusië bezienswaardigheden top 10

Het enorme aanbod met bezienswaardigheden Andalusië zorgt ervoor dat het in de praktijk vaak een behoorlijke opdracht is om er de meest interessante tussenuit te halen. Toch komt het niet zelden voor dat reizigers slechts een zeer beperkte periode in deze regio vertoeven. Wanneer dat eveneens geldt voor jou zal je dan ook graag bijvoorbeeld een goed beeld willen hebben van de populairste of belangrijkste 10 bezienswaardigheden die je hier kan aantreffen. Wij hebben deze hieronder alvast even op een overzichtelijke manier voor je op een rijtje gezet. Zo kan je er echt honderd procent zeker van zijn dat je geen enkele echt belangrijke bezienswaardigheid over het hoofd ziet.

  1. De Andalusische hoofdstad Sevilla;
  2. Cadíz, de oudste stad van Spanje;
  3. Ronda, een stad met een ronduit unieke uitstraling;
  4. De blauwe Smurfenstad Juzcar;
  5. Granada, één van de meest exotische Spaanse steden;
  6. Córdoba, een ronduit magische stad;
  7. Malaga, een bijzonder veelzijdige stad met heerlijke tapasbars;
  8. De witte dorpen van Andalusië;
  9. Het Nationaal Park ‘El Torcal’;
  10. Gibraltar, vaak aangedaan tijdens een rondreis door Andalusië;

Oplettende lezers zullen uiteraard aangeven dat de tiende bezienswaardigheid uit de bovenstaande lijst niet echt in Andalusië is gelegen. Dat klopt, maar toch wordt ze vaak aangehaald in lijstjes met bezienswaardigheden van Andalusië. Dat is het gevolg van het feit dat dit Britse overzeese gebied niet zelden deel uitmaakt van een rondreis door Andalusië. Vanuit de plaatsen die zijn terug te vinden aan de zogenaamde Costa del Sol is Gibraltar vaak uitstekend te bereiken. Bovendien herbergt ze enkele zeer interessante bezienswaardigheden waaronder de Rots van Gibraltar.

Ondanks het feit dat het dus eigenlijk niet helemaal correct is willen we deze toch altijd graag even vermelden in lijstjes met hoogtepunten van Andalusië. Ga je tijdens jouw vakantie in Andalusië de bovenstaande 10 bezienswaardigheden ontdekken? Dan zijn we er in ieder geval zeker van dat je een onvergetelijke tijd zal beleven in deze geweldige, Spaanse regio.